Uitwendige versie

Met een uitwendige versie draaien we je kindje om als het in een stuitligging ligt

Met een uitwendige versie draaien we je kindje om als het in een stuitligging ligt. Bij een stuitligging ligt het kindje met het hoofdje boven in de baarmoeder en dus met de billen naar beneden. Dat is niet de meest natuurlijke (en handige) houding om geboren te worden. Door het kindje om te draaien, kunnen we soms een keizersnee voorkomen.

Na 36 tot 37 weken
Veel kinderen liggen vroeg in de zwangerschap in stuitligging. Dat is geen probleem, omdat ze lange tijd nog zelf kunnen draaien. Rond 30 weken ligt ongeveer een kwart van de kinderen in stuitligging. Bij 36 weken is dat nog maar 3 tot 4 procent. Daarom wordt een versie pas gedaan na 35 weken. Een versie kan in principe tot vlak voor de bevalling.

Met beide handen draaien
Tijdens de versie lig je in een ontspannen houding op de onderzoeksbank. De verloskundige pakt met beide handen de billen van het kind en draait deze naar één kant van het bekken. Daarna wordt het kind met één hand op deze plaats gehouden en wordt met de andere hand het hoofdje naar beneden bewogen. Daarna worden de billen omhoog en het hoofdje naar beneden bewogen en draait het kindje zelf verder.

Geen garantie dat het lukt
De kans dat de versie lukt, is ongeveer 40 procent. Daar hebben verschillende factoren invloed op. Hoe verder in de zwangerschap, hoe lastiger het wordt, bijvoorbeeld. Ook de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de placenta en de stevigheid van de buikwand spelen een rol.

Als de versie niet lukt, kunnen we soms een tweede poging wagen. Als je kindje in stuitligging blijft liggen, moet je in het ziekenhuis bevallen. Je kunt dan kiezen voor een natuurlijke bevalling of een keizersnee. En als het medisch noodzakelijk is, beslist de gynaecoloog dat er een keizersnee plaats gaat vinden.

Geen gevaar, wel gevoelig
Bij een versie treden eigenlijk nooit complicaties op. De hartslag van je kindje kan tijdelijk vertragen, maar dat herstelt vrijwel altijd spontaan. In minder dan één procent van de gevallen is een spoedkeizersnee nodig.

Na de versie zul je waarschijnlijk wel een gevoelige buik hebben. Het kan ook gebeuren dat je je kindje minder voelt bewegen. Dat is normaal en duurt meestal een paar uur. Als het erg lang duurt, is het goed om dat te melden aan je verloskundige. Ook als je heftige buikpijn of regelmatige weeën hebt, en als je bloed of veel vruchtwater verliest, is het goed om contact op te nemen met je verloskundige.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken voor dit onderzoek? Laat je contactgegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met je op!

Afspraak maken
Echo Enzo © Privacybeleid